17 mar 23:14
17 mar 23:16
pigor: ..., oj. nie wiem, czy ...

wie o co chodzi

,
a więc
| | | | | | n(n−1) | | n(n−1)(n−2)(n−3) | |
⇔ | = | ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | | | 2*1 | | 4*3*2*1 | |
⇔ 1=
112(n−2)(n−3) ⇔ (n−2)(n−3)= 12 ⇔
n=6 . ...
17 mar 23:27
456: jak to się stało że w pewnym momencie jest to 1=112(n−2)(n−3)?
17 mar 23:32
pigor: | | n(n−1) | |
... , bo podzieliłem obie strony |
| , albo jak wolisz |
| | 2*1 | |
pomnożyłem ... w pamięci przez odwrotność tego
17 mar 23:38
456: aa rozumiem, dziękuję bardzo!
17 mar 23:48
PW: A zastanawiam się − czy nie można tego zadania rozwiązać bez rachunków, na zasadzie
| | | | | |
| = | ⇔ p=q ⋁ q = n−p ⇔ p=q ⋁ p+q = n |
| | | |
Wtedy z podanej równości wynika
n−2 = n−4 (niemożliwe) lub n−2+n−4 = n, czyli n = 6.
18 mar 00:03