procenty
Kontik: O ile procent liczba B jest większa od liczby A.
Jak to obliczyć? Wiem, że sprawa banalna, ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć.
Z góry dzięki za pomoc
17 mar 22:50
ppb: zakladamy, ze o X procent
A − 100%
B − (100+x)%
z proporcji otrzymujemy
(100+x)A = 100B
100A + xA = 100B
| | B−A | |
xA = 100(B−A) => x = 100 |
| |
| | A | |
17 mar 22:53
PW: Konkretny przykład − co tu chcesz jakąś uniwersalną teorię "na symbolach" zobaczyć?
17 mar 22:56
PW: ppb, nieśmiertelne proporcje, o których nikt nie wie dlaczego, ale "wychodzą dobre
wyniki". Ja się nie dziwię, że połowa absolwentów gimnazjów nie wie co to jest procent
i gorączkowo szuka "jaką proporcję tu by ułożyć". Połowa ubiegłego stulecia w dydaktyce.
17 mar 23:02