Funkcja pochodna
pie: | | x−1 | | 5 | |
f(x)=| |
| |=|1− |
| | |
| | x+4 | | x+4 | |
Udowodnij, że ta funkcja nie ma pochodnej w punkcie x
0=1. Na wykresie coś widać. Jak to
zapisać?
17 mar 22:37
PW: Wykres to tylko ilustracja, na tym poziomie nie wypada wnioskować z wykresu. Liczymy pochodną
lewo− i prawostronną w jedynce pisząc tak:
− dla 0<x<1
− dla x>1
17 mar 22:52
pie: Nie chciałem wnioskować z wykresu, tylko dowiedzieć się, jak to zapisać matematycznie.
W obu przypadkach wychodzi 0.
17 mar 23:18
PW: Liczysz granice, czy pochodne?
17 mar 23:24
17 mar 23:28