wielomian
mała : Wielomian stopnia trzeciego ma trzy pierwiastki: –2, –1, 3. Wyznacz wzór wielomianu W(x)
i zapisz go w postaci W(x) = ax3 + bx2 + cx + d, wiedząc, że suma współczynników a, b, c, d
jest równa 12.
17 mar 22:12
ZKS:
W(x) = a(x − x1)(x − x2)(x − x3)
Masz podane x1 ; x2 oraz x3 więc możesz wstawić pierwiastki do wzoru teraz aby policzyć a
należy wykorzystać informację że suma współczynników tego wielomianu jest równa 12.
Musimy się zastanowić dla jakiego argumentu można policzyć sumę wielomianu? Musi ona
być neutralna więc nie może zwiększać czy zmniejszać współczynników.
W(?) = 12
Na końcu aby policzyć b ; c i d możesz wymnożyć nawiasy lub skorzystać ze wzorów
Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego.
Powodzenia.
17 mar 22:59
fx: Zamień to na postać iloczynową, korzystając z wiedzy o pierwiastkach, wymnóż składniki i po
robocie.
17 mar 23:04