znajdź bezpośrednią bijekcję
pt: Zadanie: Wskazać bezpośrednią bijekcję między rozwiązaniami równania 2.1 i 2.2
2.1:
Rzucamy 3 kostkami do gry, zieloną, czerwoną, niebieską:
− ile różnych wyników możemy otrzymać?
odp: 63 = 216
− w ilu wynikach nie uzyskamy tej samej liczby oczek na wszystkich trzech kostkach
odp: 63 − (6 po 1) = 216 − 6 = 210
2.2:
− spośród 5 różnych książek hiszpańskich, 6 francuskich, 8 włoskich wybieramy dwie. Na ile
sposobów możemy je wybrać tak, aby nie były napisane w tym samym języku?
odp: 5 * 6 + 5 * 8 + 6 * 8 = 118
Proszę o pomoc w znalezieniu bijekcji.
17 mar 22:06
pt: ponawiam
17 mar 23:04
PW: Czy Ty aby na pewno wiesz o co pytasz?
17 mar 23:09
pt: wiem, nie widze po prostu zadnej bijekcji tutaj
17 mar 23:42