styczne
mała :

Z punktu P poprowadzono styczne PA i PB do okręgu o środku
w punkcie O (punkty A, B – to punkty styczności, zobacz
rysunek obok). Wiadomo, że |APB| = 58°. Kąt ACB wpisany
w okrąg ma miare
17 mar 22:01
Eta:
|<ACB|=58o
18 mar 00:46
ICSP: Eta a nie 61o ?
18 mar 01:23
...:
... pewnie, że 61
o −
18 mar 10:05
pigor: ..., otóż z tw. o kącie między styczną, a sieczną,
oraz środkowym i wpisanym opartych na tym samym łuku :
|∡PAB|=
12(180
o−58
o)= 90
0−29
o=
61o= 12|∡AOB|=
|∡ACB|.
18 mar 12:09
5-latek: Oj tam.
Pomylila sie tylko o 3 stopnie . Blad statystyczny
18 mar 17:24
mała : dzięki
18 mar 20:01
Eta:
Jaaasne,że 61
o
18 mar 20:05
Eta:
Zapatrzyłam się na
58o
18 mar 20:05
Marcin: Eta zrobiła, to specjalnie. Sprawdzała waszą czujność
18 mar 20:06
ICSP:
19 mar 19:45