Równanie trygonometryczne
Paweł: Jak to ruszyc ?
−cos
3x*sinx+sin
3x*cosx ≤1/4
Wyciagnolem przed nawias sinxcosx i glupie liczby zostaja.
17 mar 22:01
Saizou :
| | 1 | |
sinxcosx(sin2x−cos2x)≤ |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
−2sinxcosx(cos2x−sin2x)≤ |
| |
| | 2 | |
−2sin2xcos2x≤1
−sin(4x)≤1
sin(4x)≥−1
17 mar 22:04
Paweł: O kurde hahahaha

doszedlem do tego ze w nawiasie mialem cos(2x) i nie wpadlem zeby przed
nawiasem zrobic sin(2x) haha. Male niedopatrzenie i czlowiek nie zrobi zadania

dziekuje
17 mar 22:07
Saizou : proszę proszę
17 mar 22:11
Paweł: a skad wiedziec ze 2sin2xcos2x to jest sin(4x) ?
17 mar 22:11
Saizou :
tak samo, jak wiesz że 2sinxcosx=sin2x
17 mar 22:12
Sebastian: Tylko że np na maturze nie ma tablicy z której to odczytasz

A chyba nikt nie uczy się na pamięć wartości sin(3x), sin(4x) itd

Po za tym na takiej wikipedii sin(4x)= 8cos
3xsinx− 4cosxsinx :}
17 mar 22:16
Saizou :
Sebastian a po co to

w szkole uczy się rozwiązywać nierówności typu
sinx>a
wiec co za problem zrobić podstawienie 4x=t i trzymać
sint≥−1
a potem wrócić do x−ów
17 mar 22:18
Sebastian: Bo robiłem to zadanie i doszedłem do −2sin2xcos2x≤1 I poszukałem na forum i znalazłem to
zadanie. I właśnie zastanawia mnie skąd wiedziałeś że do będzie sin(4x) ? Masz jakąś tablicę
wzorów na to? Bo mając takie zadanie na maturze, na pewno nie wpadnę że to będzie sin(4x).
Wcale nie trzeba podstawiać można wyznaczyć dziedzinę dla sin(x)≤−1 i potem podzielić ją przez
4 bo sin(4x) Przynajmniej ja się tak uczyłem
17 mar 22:23
Saizou : w tablicach maturalnych masz wzór sin2x=2sinxcosx
17 mar 22:26
Saizou :
i w sumie masz racje że nie trzeba nic podstawiać, bo
sin(4x)≥−1 dla x∊R
17 mar 22:27
Sebastian: No tak ten wzór jest i jest też na cos2x
Ale dalej nie rozumiem jak z postaci −2sin2xcos2x≤1 zrobiłeś −sin(4x)≤1 I jak ja miałby to niby
zrobić na maturze ?
17 mar 22:29
Saizou :
żebyś to zobaczył za 2x=t
−2sintcost≤1
−sin(2t)≤1
−sin(4x)≤1
17 mar 22:30
Sebastian: Teraz wszystko rozumiem

Dziękuję bardzo
17 mar 22:33
Saizou : proszę bardzo
17 mar 22:34