Wyznacz największą wartość funkcji
marti: g(x) =
1x2−2x+15
potrzebuję wyznaczyć największą wartość tej funkcji
17 mar 21:29
Hajtowy: Ty potrzebujesz wyznaczyć a My potrzebujemy Twoich obliczeń by zobaczyć gdzie robisz błąd,
jeśli Ci nie wychodzi
17 mar 21:39
marti: nie wiem kompletnie co tu zrobić dlatego pytam
17 mar 21:46
pigor: ..., no to powiem np. tak::
we wzorze funkcji g licznik =1 (stały), dlatego "ułamek" ten
osiągnie wartość największą , gdy mianownik będzie najmniejszy,
czyli wartość trójmianu f(x)=x
2−2x+1+14= (x−1)
2+14 najmniejsza,
a to z własności trójmianu kwadratowego w postaci kanonicznej
ma miejsce ⇔ x=1 i wynosi f(1)=14, a więc
g(1)=114 − szukana
wartość największa funkcji g . ...
17 mar 21:56