iel
ja: Ile jest wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych podzielnych przez 5?
17 mar 21:24
PW: Liczba naturalna podzielna przez 5 ma postać
xn = 5n, n∊N.
Liczba czterocyfrowa xn spełnia warunek
1000 ≤ xn ≤ 9999,
trzeba zatem rozwiązać nierówność
1000 ≤ 5n ≤ 9999
w liczbach naturalnych i policzyć ile elementów ma zbiór rozwiązań.
17 mar 22:29
Saizou : albo kombinatorycznie
mamy liczby 4 cyfrowe i mają one być podzielne przez 5, zatem na ostatnim miejscu musi być 0
lub 5 wówczas
− gdy 0 jest na końcu
9*10*10*1=900
− gdy 5 jest na końcu
9*10*10*1=900
==================+
1800 jest takich liczb
17 mar 22:33
Eta:
9000 :5= 1800
17 mar 22:34