trojkat
Uczę się:

W trójkącie ABC dwa kąty przy wierzchołkach A, B mają odpowiednio 30
o i 45
o. Oblicz pole tego
trójkąta, wiedząc, że |AB| = 12
rysunek ok?
17 mar 21:21
Hajtowy:
α = 30
o
β = 45
o
γ = 105
o
A teraz poszukaj jakiegoś twierdzenia ładnego

sin, cos, pitagoras
17 mar 21:29
Hajtowy:
17 mar 21:36
Hajtowy: | | 2x√3 | |
Wiadomo, że: x + |
| =12 |
| | 2 | |
Ciekawe zadanie wychodzi mi
17 mar 21:37
Uczę się:
i pole oblicze z tego wzoru:
17 mar 21:41
Hajtowy: To można na kilka sposobów zrobić ale jak widzę, jest bardzo ciekawe
17 mar 21:43
Uczę się: no ja tego twojego nie kapuje
17 mar 21:44
Uczę się: z tego wzoru co podałem wyżej na pole wychodzi mi 9√12+√2, ale to zły wynik
17 mar 21:45
Hajtowy:
Sprawdź dla x=6√3−6
17 mar 21:51
Saizou :

a+b=12
3a+a
√3=36
a(3+
√3)=36
| | 1 | |
PABC= |
| *12*6(3−√3)=36(3−√3) |
| | 2 | |
17 mar 21:53
Saizou : fail
ale poleci podobnie
17 mar 21:55
Uczę się: PABC w odpowiedziach wynosi: 36(√3−1)
17 mar 21:59
Saizou :
no i tyle wyjdzie tylko popraw że
a
√3=b
a+a
√3=12
a=6(
√3−1)
| | 1 | |
P= |
| *12*6*(√3−1)=36(√3−1) |
| | 2 | |
17 mar 22:02