wykaż, że...
kropeczka: prawdziwa jest równość √18−√2+ √6−4√2=2
17 mar 21:19
Radek:
wzory skr mnożenia
17 mar 21:25
kropeczka: w jaki sposób? bo jakos tego nie widze...
17 mar 21:27
kropeczka: chochlik....
√18−8√2+ √6−4√2=2
17 mar 21:29
PW: Równość jest fałszywa, już
18 − √2 > 18 − 1,5 > 16,
a więc
√18−√2 > 4
17 mar 21:30
PW: A widzisz, teraz to mamy:
18−8√2 = (4−2√2)2
6 − 4√2 = (2−√2)2
17 mar 21:33
PW: Chochik: w pierwszym powinno być 18−8√2 = (4−√2)2
17 mar 21:34
kropeczka: i co dalej? wstawiam pod pierwiastek wzór skróconego mnożenia i?
17 mar 21:38
lolek: a2+b2=18 c2+d2=6
2ab=−8√2 2cd=−4√2
ab=−4√2 cd=−2√2
√18−8√2= |4−√2 |=4−√2 √6−4√2= |2−√2 |=2−√2
Na pewno dobrze przepisałeś?
17 mar 21:42
PW: Tak, √a2 = a jeżeli a≥0 (a tak u nas jest).
17 mar 21:42
PW: lolek słusznie pyta, na pewno w zadaniu między pierwiastkami jest minus.
17 mar 21:44
lolek: Prawdopodobnie równość powinna wyglądać tak: √18−√2−√6−4√2=2
wtedy wszystko by się zgadzało
17 mar 21:44
17 mar 21:45
kropeczka: stąd też moje pogubienie się, bo ewidentnie mi to nie wychodzi...
17 mar 21:46
lolek: w takim razie równość jest nieprawdziwa
17 mar 21:46