stereometria
muflon: Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną zawierającą przekątna podstawy i
nachyloną do płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni.
Prosiłbym o rysunek, nie potrafię sopbie tego wyobrazić, czy to będzie trapez czy trójkąt?
17 mar 21:15
muflon: Miła ;>
17 mar 22:15
dero2005:
17 mar 22:15
Mila:
Sprawdzamy , czy przekrojem może być trójkąt
| | a | | 2 | |
tgα= |
| = |
| =√2≈1,4⇔ |
| | 0,5a√2 | | √2 | |
α
0≈55
o
Nie.
Przekrojem jest trapez jak wyżej.
dla α∊(0,α
0> przekrój jest Δ równoramiennym.
17 mar 22:32
muflon: Dzięki, teraz sobie poradzę
17 mar 22:35