matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania wymierne Pomocy !;)
Weronika:
Równania wymierne Rozwiąż zadanie , podaj dziedzinę wyrażenia:
3x−1
5x+8
a)
=
x−4
3x+5
8
b) 2−5x=
x−4
4
2+5x
c)3+
=
x+2
x+1
5x
x−2
d)
−2=
2x+1
x+5
Mógłby ktoś mi to rozwiązać i wytłumaczyć bo nie rozumiem a tyle razy już próbowałam to rozwiązać
17 mar 21:08
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
17 mar 21:09
Weronika:
ale tam nie ma takich przykładów a my się na takich uczymy w szkole
17 mar 21:11
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1948.html
jak to nie ma chocby to do 1i 2 przykladu wobec tego zaczynaj a)
17 mar 21:15