stożek
bezendu:
Odległość środka wysokości stożka od jego powierzchni bocznej jest trzy razy mniejsza niż
promień jego podstawy. Oblicz sinus kąta rozwarcia stożka
Mogę prosić tylko rysunek ?
17 mar 20:56
muflon:

oto przekrój, czarna kropka, kąt prosty
17 mar 20:59
lisek:
17 mar 20:59
bezendu:
Dzięki o taki coś mi chodziło
17 mar 20:59
Mila:
Zrobione?
17 mar 23:45
bezendu:
Coś mi tu z tego podobieństwa wychodzi ''masło−maślane''
Z rysunku mulfona
17 mar 23:48
Mila:
Jutro, już nie myślę.
To nie jest trudne.
Dobranoc.
18 mar 00:03
bezendu:
Dopiero zacząłem inne bryły bo robiłem planimetrię. Dobranoc.
18 mar 00:10
Eta:
18 mar 00:27
Mila:

R=3d
Nie lubisz podobieństwa , to tak:
W ΔSEP:
W ΔSOB:
| | 3d | | 3d | | d | | 2 | |
tgα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔e= |
| h |
| | 2h | | 2h | | e | | 3 | |
teraz tw. Pitagorasa w ΔSEP: obliczasz h w zależności od d (albo d w zależności od h)
Potem sinα, cosα, ....
18 mar 16:46
bezendu:
Dziękuję spróbuję choć nie wiem czemu z tego podobienstwa nie wychodzi
18 mar 16:57
18 mar 17:00
bezendu:
Z mojego równania nie wychodzi ? 23:48
18 mar 17:04
kasia083: a) 2x−4 dla x=2
b)−2x−3 dla x−5
c) 3x+2y dla x1 i y 1/2
18 mar 17:15
bezendu:
Załóż sobie swój temat ! A tutaj
18 mar 17:16
kasia083: kto mi pomoże nie rozumiem
18 mar 17:21
kasia083: co
18 mar 17:21
kasia083: bezendu
wytłumaczysz mi to c) 3x+2y dla x1 i y 1/2
18 mar 17:24
kasia083: hej mila
18 mar 17:24
Mila:
Kasiu należy podać treść zadania, domyślam się o co może chodzić, ale mogę się mylić .
Masz u góry opcję "dodaj zadanie". Załóż nowy wątek i napisz jakie jest polecenie do zadania.
18 mar 17:24
18 mar 17:34
Mila:
23:48 nie wybrałeś odpowiadających sobie boków.
2h przyprostokątna przyległa do α
h przeciwprostokątna w ΔSPE
3x− przyprostokątna leżąca naprzeciw kąta α
x−przyprostokątna leżąca naprzeciw kąta α
18 mar 17:39
bezendu:
Dziękuję teraz już wyszło, muszę się zabrać za te bryły jeszcze bo w czwartek mam sprawdzian
18 mar 17:46
Mila:
Tu parę ciekawych brył podał Muflon.
18 mar 17:50
bezendu:
Na razie mam tylko z ostrosłupów i graniastosłupów więc na tym się skupię dziś
18 mar 17:54
maciej: | | √5 | |
czyli wyszło: sinα= |
| ? |
| | 3 | |
18 mar 18:12
Mila:
Maciej, dobrze, ale trzeba obliczyć :
sin (2α)
Dokończ.
18 mar 18:14
maciej: | | √5 | | 2 | | 4√5 | |
2*sinα*cosα=2* |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
18 mar 18:22
Mila:
Tak.
18 mar 18:22