cos120 = cos(180 - 60) = - cos60
as: cos120 = cos(180 − 60) = − cos60
mógłby mi ktoś powiedzieć z jakiego to wzoru bo nie ogarniam tego.
i czemu 180−60 = −60 ?
17 mar 20:45
Janek191:
180 − 60 = 120 , a nie − 60
cos 120o = cos ( 180 − 60)o = − cos 60o = − 0,5
Ze wzoru redukcyjnego: cos (180o − α ) = − cos α
17 mar 20:51
Janek191:
180 − 60 = 120 , a nie − 60
cos 120o = cos ( 180 − 60)o = − cos 60o = − 0,5
Ze wzoru redukcyjnego: cos (180o − α ) = − cos α
17 mar 20:51
as: to skąd te −60 ?
17 mar 20:55
as: bo nadal nie rozumiem wychodzi 120 a zamienia się w −60 ?
17 mar 20:58
Janek191:
Tam jest − cos 60
o , a nie − 60 !

Chyba nie jesteś asem?
17 mar 21:02
as: tak − cos 60
ale jak to cos(180−60) = − cos 60 nie rozumiem ? jak wychodzi cos 120 ?
17 mar 21:06
Janek191:
Z wzoru redukcyjnego, który Ci napisałem !
Kliknij po lewej stronie na: trygonometria i odszukaj wzory redukcyjne
17 mar 21:08
as: aha to wychodzi z tego wzoru cos (180 − α) = − cosα
w naszym przypadku α = 60 wiec cos ( 180 − 60) = cos − 60 ?
17 mar 21:24
as: ? dlatego − cos 60 ? bo α = 60 ?
17 mar 21:35
Janek191:
Tak, ale o 21.24 jest błąd
17 mar 21:37
as: wiem powinno byc − cos 60 o to chodzi ?
17 mar 21:41