do zbioru
pomocy : Do zbioru rozwiązań nierówności (x+√5−1) (x+√5+1) < 0 należy liczba ? Proszę o
wytłumaczenie.
17 mar 20:36
5-latek: Przede wszystkim jaka to jest postac ( czy iloczynowa ? czy kanoniczna ? czy ogolna ?
Najpierw odpowiedz na to pytanie
17 mar 20:41
pomocy : iloczynowa
17 mar 20:42
5-latek: Dobrze .
W tej postaci mamy za darmo miejsca zerowe tej nierownosci
Postac iloczynowa jest taka y=a(x−x1)(x−x2)
Wie napisz jakie beda te miejsca
17 mar 20:45
Janek191:

Np. − 2
bo
(−2 +
√5 − 1)*(−2 +
√5 + 1) = (
√5 − 3)*(
√5 − 1) = 5 −
√5 − 3
√5 + 3 = 8 − 4
√5 < 0
17 mar 20:46
5-latek: I po bólu
17 mar 20:47
pomocy : √5+1 i √5−1 ?
17 mar 20:48
pomocy : ale mam do wyboru 0, −3, −1, 3
17 mar 20:49
5-latek: No nie
poatrz na postac iloczynowa i zauwaz z e x1=−(√5−1)= −√5+1
x2=−(√5+1)=−√5−1
Teraz wez kalkulator i policz ile w przyblizeniu wynosza te miejsca zerowe i narysuj wykres
zauwaz z e wspolczynnik a>0 wiec jak beda skierowane ramiona tej paraboli ?
Z wykresu odczytaj rozwiaznie tej nierownosci napisz przedzial
17 mar 20:57
Janek191:
− 3
Miejsca zerowe to : − √5 − 1 i − √5 + 1
17 mar 20:58
5-latek: Nie dajesz mu myslec . A to zle pojmowana pomoc
17 mar 21:00