Wyznacz resztę z
Matejko: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez trójmian p(x)=x2−4x−5,wiedząc, że liczba 5
jest pierwiastkiem wielomianu w(x) oraz w(−1)=6
wiem że:
w(−1)=6
w(5)=0
proszę o wskazówkę
17 mar 20:09
Tadeusz:
wielomian P(x) do postaci iloczynowej −
17 mar 20:11
Matejko: P(x)=(x+1)(x−5)
17 mar 20:13
Matejko: ale co dalej?
17 mar 20:13
Tadeusz:
jak widzisz ... liczba 5 jest pierwiastkiem nie tylko wielomianu W(x)
a P(−1)=0 ... i wszystko jasne −
17 mar 20:16
Matejko: odpowiedź to −x+5 i nie wszystko jasne xd
17 mar 20:18
Matejko:
17 mar 20:22
Tadeusz:
W(x)=Q(x)*P(x)+R gdzie R=ax+b
R(5)=0 ⇒ 0=5a+b
R(−1)=6 ⇒ 6=−a+b i czego jeszcze nie rozumiesz
17 mar 20:24
Matejko: mam dzięki
17 mar 20:28
Tadeusz: −
17 mar 20:33