pomoc w przekształceniu
Muzyk: Cześć, mam takie równanie:
mam problem z jego przekształceniem(żeby wyliczyć t). ponieważ jak robię to tak:
| t+t−1 | |
| = 1 to wychodzi mi |
| (t+1,5)(t+3) | |
t
2+2,5t+5,5=0
a powinno
t
2−t−6=0
Gdzie popełniam błąd? zależy mi na zrobieniu to na mój sposób, tj. sprowadzenie do wspólnego
mianownika.
17 mar 20:07
Piotr:
napierw zrob zalozenia.
a liczniki to sie nie zmieniaja ?
17 mar 20:09
Tadeusz:
... czyli nie potrafisz (nie rozumiesz) sprowadzania do wspólnego mianownika −:(
17 mar 20:09
Muzyk: O matko, dzięki chłopaki, ale gapa ze mnie. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że zajmuje
się matematyką już kilka godzin i chyba mi najprostsze rzeczy uciekają. Nie wiem co napisać,
bo mi wstyd teraz
17 mar 20:13
Tadeusz:
... to zagraj −
17 mar 20:13
Muzyk: Żeby się zrehabilitować napiszę rozwiązanie tego równania moim sposobem, może komuś się kiedyś
przyda, jak już rozwiązane.
| t(t+3)+t(t−1)(t+1,5) | |
| =1 |
| (t+1,5)(t+3) | |
| t2+3t+t2+1,5t−t−1,5 | |
| =1 |
| t2+3t+1,5t+4,5 | |
| 2t2+3,5t−1,5 | |
| =1 //* (t2+4,5t+4,5) |
| t2+4,5t+4,5 | |
2t
2+3,5t−1,5=t
2+4,5t+4,5
t
2−t−6=0
17 mar 20:21
Piotr:
nie zrobiles zalozen
17 mar 20:25
Muzyk: t=/=−1,5 oraz t=/=−3, aczkolwiek mi te założenia nie były potrzebne, gdyż t w tym równaniu
oznaczało czas, więc tak czy siak, na minusie nie mógł być.
17 mar 20:31