POMÓŻCIEEE
kaska1233: 1. oblicz P (A ∪ B) mając dane: P(A')= 3/5, P(B)=1/7, P(A∩B)= 2/7,
2. oblicz P(A∩b) mając dane : P(A')= 5/8, P(B')= 4/7, P(AUB)= 5/78
17 mar 19:49
Marcin: P(AUB)=P(A)+P(B)−P(A∩B), kojarzysz wzór?
17 mar 19:50
kaska1233: wgl prawdopodobieństwa nie umiem dlatego proszę o pomoc
17 mar 19:52
Marcin:
Ale pod wzór potrafisz podstawić, co nie?
17 mar 19:54
kaska1233: czemu P(A) JEST ZNOWU 2/5

możesz mi wytłumaczyć po kolei co i jak
17 mar 19:58
Marcin:
P(A'), to jest jakby reszta P(A)
Czyli
P(A')=1−P(A)
17 mar 20:02
kaska1233: czyli P(AUB)= 2/5+ 1/7− 2/7 I CO DALEJ RB ?
17 mar 20:05
kaska1233: i to się sprowadza do wspólnego mianownika
17 mar 20:07
Marcin: Tak, dokładnie.
17 mar 20:33
kaska1233: P(AUB) wyszło mi 9/35 dobrze
17 mar 20:45
KASKA123: I DOBRZE

?
18 mar 17:45