Pochodne
Daniel: Hej! Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Zbadać wypukłość, wklęsłość i punkty przegięcia funkcji: f(x)=x2 lnx
Na razie obliczyłem tyle:
f'(x)=2xlnx+x
f''(x)=2lnx+3
I teraz trzeba rozwiązać nierówność f''(x)>0 żeby była wypukła? Prosiłbym o rowiązanie tej
nierówności, bo coś mi nie wychodzi.
17 mar 19:49
fx: 2lnx + 3 > 0 ⇔ 2lnx > −3 ⇔e2lnx > e−3 ... Dalej Ty.
17 mar 19:55
Daniel: No i właśnie co dalej? Nie mam pojęcia
17 mar 19:59
Daniel: Bardzo proszę o pomoc.
17 mar 20:03
Daniel: A nie ma wyjść, że x<e−3/2 ?
17 mar 20:09
fx: 
Korzystając ze znanych własności:
A
logAx = x
e
2lnx > e
−3
x
2 > e
−3
x
2 − e
−3 > 0
Korzystasz z a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
i otrzymujesz x > ±e
−3/2
Uwzględniając dziedzinę wyrażenia wykluczasz ujemne rozwiązanie o otrzymujesz x > e
−3/2.
17 mar 20:20
Daniel: Czyli funkcja f jest wypukła na jakim przedziale? (0, e−3/2) ?
17 mar 20:25
fx: Z obliczeń wynika, że dla x> e{−3/2} czyli na przedziale (e−3/2; +∞)
17 mar 20:34
Daniel: A na tym przedziale, który podałeś nie ma być przypadkiem wklęsła?
17 mar 20:36
Daniel: a jak obliczyć punkt przegięcia?
17 mar 20:42
fx: Kwestia przyjętej konwencji − ja uznaję, że f''x > 0: ∪; f''x < 0 ∩ jak dany kształt nazwiesz
to już Twoja sprawa, ważne aby być konsekwentnym.
17 mar 20:42
Daniel: Aha, ok.
17 mar 20:43
fx: Trochę niefortunnie napisałem, ja tego nie uznaję, tak jest

. Za to czy ∪ nazwiesz wklęsłym
czy wypukłym to kwestia przyjętej konwencji.
17 mar 20:45
Daniel: Ok rozumiem
17 mar 20:48
Daniel: Punkt przegięcia mi wyszedł taki:
f(e−3/2)= e−3/2 lne−3/2. Jak to teraz dalej uproscić? I czy to w ogóle jest dobrze?
17 mar 20:57
Daniel: Bardzo bym prosił o pomoc jeszcze z tym punktem przegięcia.
17 mar 21:58
fx: lnex = x bo ze znanej własności logabc = clogab
17 mar 22:45
fx: e−3/2lne−3/2 = e−3/2*e−3/2 = ....
17 mar 22:46
Daniel: Ok już wszystko wiem. Bardzo dziękuję za pomoc
17 mar 23:03