Wiedzac ze kat nachylenia prostej do osi
Pati: Wiedzac ze kat nachylenia prostej do osi x ma miare rowna 60 stopni napisz rownanie prostej do
ktorej nalezy punkt A=(−2,−1)
30 paź 14:04
Ergo: x=−2 , y=−1 , a α=tg60 stopni
30 paź 14:10
Mateusz: Równanie prostej w postaci kierunkowej y = ax+b wiemy ze a =tgα czyli tg60O = √3 mozemy to
odczytac z tablic lub skorzystac ze wzorów redukcyjnych czyli wiemy ze a wynosi √3
y = √3x+b wiemy ze punkt A(x,y) A(−2,−1) nalezy do wykresu tej funkcji więc podstawiam
odpowiednio
−1 = √3*(−2)+b teraz wystarczy obliczyc b z tego równania powodzenia
30 paź 14:12