pomocy
kaska1233: 1. Z talii 24 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: a. wylosowano króla, b.
wylosowano trefla
17 mar 19:42
Tadeusz:
Króli w takiej talii jest jak w każdej 4 zaś trefli 6
17 mar 20:07
kaska1233: czyli jak to rozwiązać ? //
17 mar 20:08
Uczę się: |Ω| = 24
|A| = 4, bo w talli mamy 4 króli.
| | 24 | |
|B| = |
| ⇒ 6, bo talia ma 24 karty i 4 kolory. Musimy wyznaczyć ile jest trefli w talli. |
| | 4 | |
i liczysz.
17 mar 20:09
kaska1233: czyli będzie tak
P(A)= 4/24= 6

?
17 mar 20:12
Tadeusz:
oj kaska ...
17 mar 20:13
kaska1233: TO POMÓŻCIE
17 mar 20:15
Tadeusz:
4/24=6

17 mar 20:29
kaska1233: to jest 1/6
17 mar 20:31