ostrosłup
alicja1995: podstawą ostrosłupa jest prostokąt, którego boki mają długość 6 cm i 2 cm. krawędź boczna
ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni, a punkt przecięcia
przekątnych podstawy jest spodkiem wysokości. oblicz:
a) objętość ostrosłupa
b) sinus kąta nachylenia każdej ze ścian bocznych do płaszczyzny podstawy ostrosłupa
c) pole przekroju zawierającego środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy oraz wierzchołek
ostrosłupa.
17 mar 19:27
dero2005:

a = 6
b = 2
d =
√a2 + b2 = 2
√10
h
a =
√h2 + (b2)2 =
h
b =
√h2 + (a2)2 =
c =
√(a2)2 + (a2)2 =
P
t = wzór Herona
17 mar 21:17