pomocyyy
kaska1233: 1. Rzucamy dwiema monetami. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że na jednej monecie wypadnie
orzeł a na drugiej reszka. 2. Rzucamy kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że wypadnie reszka i nieparzysta liczba oczek.
17 mar 19:01
17 mar 19:05
kaska1233: a jak obliczyć dalej bo wgl nie rozumiem tego
17 mar 19:07
kaska1233: Skąd tak to wyszło

?
17 mar 19:10
anonim: Zadanie 1
O − orzeł
R − reszka
Przestrzeń zdarzeń elementarnych rzutu dwoma monetami to:
Ω = {(O, O), (O, R), (R, O), (R, R), }
|Ω| = 4
A − wypadnie jedna reszka lub jeden orzeł
A = {(O, R), (R, O)}
|A| = 2
P(A) = 12
Zadanie 2
Ω = {(O, 1), (O, 2), (O, 3), (O, 4), (O, 5), (O, 6),
(R, 1), (R, 2), (R, 3), (R, 4), (R, 5), (R, 6)}
|Ω| = 12
A − wypadła reszka i nieparzysta liczba oczek
A = {(R, 1), (R, 3), (R, 5)}
|A| = 3
P(A) = 312 = 14
17 mar 19:20
kaska1233: dziękuję ; ))))
17 mar 19:30
kaska1233: a jeszcze tych zadań jest sporo ; (((
17 mar 19:31