29
Kinga: Dany jest trapez prostokątny ABCD o podstawach AB i CD, dłuższym ramieniu dł 8√3 oraz kącie
ostrym 30 st. Oblicz pola trójkątów AOB i COD, gdzie O jest punktem przecięcia przekątnych
trapzu, jeżeli jego obwód jest równy 12√3 + 24
17 mar 18:52
Eta:

Z własności trójkąta EBC "ekierki" o kątach : 30
o,60
o,90
o
h=|EC|=4
√3 , |EB|=12
z treści zad:
Ob(tr)= 2b+12
√3+12 =
12√3+24 ⇒
b=6 to |AB|=a=
18
Na rys. 2/
| | a | |
Z podobieństwa trójkątów ABO i DCO skala k= |
| =3 |
| | b | |
P
1=k
2*P
2, P
3=P
4=k*P
2
to P(tr)= k
2*P
2+2*k*P
2+P
2= (k
2+2k+1)*P
2=
(k+1)2*P2
(k+1)
2*P
2= 48
√3 ⇒ 16*P
2=48
√3 ⇒
P2= 3√3
to P
1=k
2*P
2⇒
P2= 27√3
17 mar 22:10
Eta:
17 mar 22:13
Patrycja : Dany jest trapez równoramienny ABCD o wymiarach jak na rysunku. Oblicz pole tego trapezu.
4 sty 20:59