wyznacz
hania: Z rownania xy−2x−2y=0 wyznacz y jako funkcje f zmiennej x
17 mar 18:44
Marcin:
xy−2x−2y=0
xy−2y=2x
y(x−2)=2x
17 mar 18:46
hania: Haha ja inteligenta, zle wylaczylam. Dzieki.
17 mar 18:50
Marcin:
17 mar 18:51
hania: Trzej robotnicy, pracując razem, wykonaliby ustaloną pracę w pewnym czasie. Gdyby każdy z nich
miał wykonać tę pracę oddzielnie, wówczas pierwszy wykonałby ją w czasie o 6 dni dłuższym,
drugi o 30 dni dłuższym, a trzeci trzy razy dłużej, niż gdy pracowali razem. W jakim czasie
wykonali pracę razem?
17 mar 18:52
pigor: ..., niech
t=? − szukany czas wspólnej pracy w
dniach, toz warunków zadania i pojęcia wydajności pracy:
1t+6 + 1t+30 + 13t = 1t /*3t(t+6)(t+30) ⇔
⇔ 3t(t+30) + 3t(t+6) + (t+6)(t+30)= 3(t+6)(t+30)= 0 ⇔
⇔ 3t(2t+36) + (t+30)(t+6−3t−18)= 0 ⇔ 6t(t+18) −2(t+30)(t+6)= 0 / :2 ⇔
⇔ 3t(t+18) −(t+30)(t+6)= 0 ⇔ 3t
2+54t−t
2−36t−180= 0 ⇔
⇔ 2t
2+18t−180= 0 / :2 ⇔
t2+9t−90= 0 ,
√Δ= 2 i t>0 , zatem
w ciągu t=
12(−9+21)
=6 dni pracując wspólnie
wykonali pracę. ...
17 mar 19:15
hania: Dziekuje bardzo, mistrz jestes!
17 mar 19:21
pigor: ...oczywiście tam
√Δ=21, a nie 2 "zjadłem" jedynkę

; przepraszam
17 mar 19:36
hania: Nope tak też sie nad tym zastanawiałam, ale ogólnie najważniejszy był sam tego zapis, bo
obliczenia to już spoko
17 mar 20:07