równanie
kasia: hej, pomógłby ktoś rozwiązać ten przykład?
(x2 − 3)2 = 0
17 mar 18:37
razor: jaka liczba podniesiona do kwadratu da nam 0?
17 mar 18:37
Marcin: 0
17 mar 18:38
kasia: a jakoś rozpisać by ktoś mógł?
17 mar 18:40
Marcin:
x2−3=0
x2=3
x=√3, x=−√3
17 mar 18:43
kasia: dziękuję, jeszcze z tym mam problem bo wychodzi mi x = 1 a to chyba nie jest dobry wynik:
17 mar 18:52
Olgaaa: najpierw napisz założenie
17 mar 18:54
Marcin: Pokaż jak to liczysz, bez przesady
17 mar 18:55
Olgaaa: I nie chyba, bo wystarczy, że podstawisz pod x=1 i zobaczysz, że NA PEWNO nie jest dobry
17 mar 18:56
kasia:
| 5x+4 | | 3(2x−1) | | 5x+4 | | 6x−3 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 2x−1 | | 2x−1 | | 2x−1 | | 2x−1 | |
5x + 4 − 6x − 3 = 0
x = 1
tak to właśnie liczę...
17 mar 18:59
Marcin: Nie widzę sensu takiego rozwiązywania.
Potrafisz na krzyż?
17 mar 19:04
kasia: już mam, zamiast −3 powinno być +3, wtedy x = 7 i wszystko się zgadza
17 mar 19:04
kasia: na krzyż potrafię, gorzej z myśleniem
17 mar 19:05