..., cóżem ci uczynił?
^Bartek^: Jak to obliczyć ? Sprowadziłem do wspólnego mianownika i pomnożyłem przez mianownik
(x+9)(x+2)(x−3) − (x−5)(x−4)(x−3) − (x−1)(x+4)(x+2) = 0, co dalej ?
17 mar 18:33
Marcin: Nie jestem do końca pewny, czy dobrze zrobiłeś pierwszą część zadania
17 mar 18:35
^Bartek^: Zdecydowałem się to przepisać ...
| x+9 | | x+5 | | x−1 | |
| − |
| = |
| |
| x2+x−12 | | x2−x−6 | | x2−9 | |
Teraz łatwiutko przeliczamy w głowie pierwiastki, zapisujemy w postaci iloczynowej i przenosimy
wszystko na lewą stronę.
| | x+9 | | x−1 | |
|
| −U{x+5}(x+3)(x+2)}− |
| =0 |
| | (x+4)(x+3) | | (x−3)(x+3) | |
Teraz sprowadzamy do wspólnego mianownika i mnożymy obie strony przez yyy... minownik

(x+9)(x+2)(x−3) − (x−5)(x−4)(x−3) − (x−1)(x+4)(x+2) = 0
Patrzymy na to co zostało i szukamy pomocy na matematyka.pisz.pl z nadzieją na proste
błyskotliwe rozwiązanie.
18 mar 18:27
5-latek: x2+x−12 Δ=49 x1= 3 x2= −4 to jaka bedzie postac iloczynowa?
Sprawdz tez x2−x−6 czy dobrze napisana postac iloczynowa
18 mar 18:41
^Bartek^: 
Dzięki, nigdy bym nie wrócił do początku i tego nie sprawdził . Byłem pewny ,że dobrze to
policzyłem.
18 mar 18:44
Marcin: | 2 (x−1) | | (x−1) | |
| = |
| |
| (x−3) (x+2) (x+4) | | (x−3) (x+3) | |
18 mar 18:46
^Bartek^: (..')
18 mar 19:01