Wredna koza.
pie: W narożniku trawnika o wymiarach 3 m na 7 m wbito kołek, do którego przywiązano na sznurku
żarłoczną kozę. Wykaż, że długość x sznurka pozwalająca kozie na zjedzenie trawy z dokładnie z
połowy trawnika spełnia warunek 2√3 < x < 3√2. Coś z własności funkcji ciągłych.
17 mar 18:23
Maslanek:

P=3*7=21
| | 21 | |
Czyli koza ma zjeść z |
| m2 trawnika. |
| | 2 | |
| | m | |
P{wycinka)= |
| *r2, gdzie m−kąt w radianach |
| | 2 | |
| | y | | x2−9 | | x2−9 | |
Mamy; sina= |
| , gdzie y=x2−32, czyli sina= |
| ⇒ a=arcsin |
| |
| | x | | x | | x | |
| | π | | a | | 1 | |
Tutaj pole: P= |
| x2− |
| x2+ |
| *3*x*sina |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Nie wiem czy wyjdzie co trzeba
17 mar 20:17
Maslanek: Może gdyby wziąć:
| | π | | a | | 3 | | 21 | |
Pewną funkcję P(x)= |
| x2− |
| x2+ |
| x*sina− |
| i policzyć jej pochodną, to |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P'(x)=0 lda x∊(2
√3, 3
√2).
Oczywiście a zastępujemy przez wyrażenie z x
17 mar 20:20
pie: Chyba ogarnę.

Pochodnej nie trzeba liczyć, wystarczy P(2
√3) i P(3
√2).
17 mar 20:42
Maslanek: Trzeba

. Pochodna wskaże co się dzieje między tymi dwoma punktami. Zaś wartość w dowolnym
punkcie w przedziale pokaże jaka jest wartość na całym przedziale.
17 mar 21:08
pie: Mój podręcznik twierdzi, że mam to zrobić z twierdzenia o przyjmowaniu wartości pośrednich, bo
pochodne w następnych tematach.

Przynajmniej tak jest w odpowiedziach.
17 mar 21:10