.
Klaudia: | | α | |
Jak obliczyć kąt alfa? tg |
| =√2 Proszę o pomoc. |
| | 2 | |
17 mar 18:03
Klaudia: Będę bardzo wdzięczna nawet za małą podpowiedź
17 mar 18:16
pigor: ..., np. tak
| | sinα | | 2sin2α2cosα2 | |
tgα= |
| = |
| = |
| | cosα | | cos2α2−sin2α2 | |
| | 2sin2α2cosα2 | | 2tg2α2 | |
= |
| = |
| = |
| | cos2α2(1−tg2α2) | | 1−tg2α2 | |
| | 2(√2)2 | | 2*2 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| = −4 ⇒ α=arctg(−4). ...  |
| | 1−(√2)2 | | 1−2 | | −1 | |
17 mar 18:54
klaudia: Nie rozumiem

w odpowiedzi α jest równa w przybliżeniu 110%
17 mar 21:54
klaudia: Tzn rozumiem tok myslenia ale nie umiem z tego wywnioskować tych 110%
17 mar 21:56
pigor: ... chcesz powiedzieć 110o stopni, no to
weź sobie kalkulator N. i naciskaj 3 klawisze
4, − ,arctgx , to otrzymasz np. α ≈ −76o= 180o−76o=104o .
17 mar 22:03
pigor: nie wiem dlaczego 110
o
17 mar 22:05
pigor: ., o kurcze wywal tam kwadrat przy tangensie liczniku
nie ma go i powinno być
| | 2tg12α | | 2√2 | |
tgα= |
| = |
| =−2√2 ⇔ |
| | 1−tg212 | | 1−2 | |
⇔ tg(180
o−α)=2
√2 ⇒ 180
o−α ≈ 70
o ⇔ α=180
o−70
o=
110o.
17 mar 22:12
PW: A zwyczajnie zajrzeć do tablic i stwierdzić, że
17 mar 22:20
klaudia: Dziękuję bardzo
17 mar 22:21