wyznacz równiania stycznych do okręgu
MalinowaMamba: wyznacz równania stycznych do okręgu (x−6)2+(y−2)2=4, które przechodzą przez punkt P=(−1,−3).
17 mar 18:00
5-latek:
17 mar 18:07
walt: Można też tak:
S=(6,2) r=2 P=(−1,−3)
−3=−a+b
b=a−3
y=ax+a−3
−ax+y−a+3=0
|−7a+5|=2
√a2+1 //
2
(−7a+5)
2=2(a
2+1)
49a
2−70a+25=2a
2+2
47a
2−70a+23=0
Δ
a=4900−4324
√Δa=24
a
2=1
y=x+b
Kto przy okazji wytłumaczy mi tutaj co dalej? Bo nie mam pojęcia
17 mar 18:20
walt: up
17 mar 18:29
walt: up
17 mar 18:40
walt: up
17 mar 18:47
walt: up
17 mar 18:56
walt: up
17 mar 19:24
walt: up
17 mar 19:53