Funkcja f(x)=y dana jest wzorem y=5x 4
Pati: Funkcja f(x)=y dana jest wzorem y=5x+4
a)sporzadz wykres funkcji
b)podaj dziedzine i zbior wartosci
c)wyznacz miejsce zerowe
30 paź 13:57
Bob : tego typu zdania masz w zakładce Funkcja Liniowa wystarczy spojrzeć i zrobić tak samo
30 paź 14:01
Mateusz: Żeby sporządzić wykres funkcji to robisz sobie tabelke (chyba nie musze tłumaczyc o co chodzi)
podpowiem ze wykresem bedzie linia prosta bo to funkcja liniowa jezeli bedziesz miała problem
z odczytaniem własności to polecam
https://matematykaszkolna.pl/strona/22.html i
https://matematykaszkolna.pl/strona/24.html a zeby policzyc miejsce zerowe to wzór funkcji
czyli 5x+4 przyrównuje do 0 czyli rozwiązuje proste równanie liniowe w tym przypadku 5x+4=0
30 paź 14:05
marzena: | | 4 | |
y=5x+4 5x+4≠0 5x≠4 /5 x≠ |
|
|
| | 5 | |
miejsce zerowe oś 0X oś 0Y f(0)=5*0+4=4
5x+4=0
5x=−4 /5
| | 4 | |
Twoje punkty i zarazem miejsca zerowe to oś X (0; |
| ) i oś Y (0;4) wykres gotowy. Ale |
| | 5 | |
dobrze jeśli ktos jeszcze sprawdzi
30 paź 22:26