ułamki
Nika: 6 2/3−3 1/5=
5 7/9−4 2/5=
7 3/4−4 2/7=
17 mar 17:56
Olgaaa: do wspólnego mianownika sprowadzaj i już później prościzna
17 mar 18:18
Nika: Prosiłabym jednak o rozwiązanie bo gubię się w tym...
17 mar 18:20
5-latek: JUz od szkoly podstawowej wolasz pomocy ?
17 mar 18:20
Nika: no nie każdy jest geniszem matematycznym...
17 mar 18:22
Marcin: | 62 | | 31 | |
| − |
| . Jak podam wynik, to będę geniuszem?  |
| 3 | | 5 | |
17 mar 18:24
Nika: Yyyy chyba 20/3−16/5...
17 mar 18:26
Piotr:
| | 2 | | 1 | |
mysle, ze tam jest 6 |
| − 3 |
| itd. |
| | 3 | | 5 | |
17 mar 18:26
Hajtowy: oooo GENIUSZ
17 mar 18:27
Piotr:
@Nika to jaki jest wspolny mianoenik ?
17 mar 18:27
5-latek: Aby to policzyc nie trzeba wcale byc geniuszem
Zamiast pisac takie posty wez sie porzadnie do roboty bo zawsze bedziesz wolac pomocy
Udowodnie to
| | 2 | | 1 | | 20 | | 16 | | 20*5 | | 16*3 | | 100 | | 52 | |
6 |
| −3 |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| −U48}{15}= |
| = |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | | 3*5 | | 5*3 | | 15 | | 15 | |
policz
Reszte podobnie
17 mar 18:28
Nika: a mogę prosić o rozwiązanie tych przykładów?
17 mar 18:29
Piotr:
masz juz pokaze jak robic. zrob reszte.
17 mar 18:30
5-latek: Jednak juz nie ten refleks jak za dawnych lat
17 mar 18:30
Nika: Piotr 15 to wspólny mianownik...
17 mar 18:32
5-latek: No to
Piotrze zostales wywolany do tablicy wiec pomagaj dalej
17 mar 18:33
Piotr:
5−latek już Ci pokazał całe pierwsze jak zrobić
17 mar 18:35
Nika: A to będzie tak?
5 7/9−4 2/5=52/9−22/5=260/45−198/45=62/45=1 17/45
17 mar 18:41
Nika: Czy to jest dobrze rozwiązane?
17 mar 18:45
Piotr:
tak
17 mar 18:47
5-latek: dobrze
I teraz ostatni
17 mar 18:48
Olgaaa: Jeśli już teraz masz problemy z ułamkami i to na poziomie podstawówki, to później całkowicie
sobie nie poradzisz.
17 mar 18:48