dowód
aniam: wykaż że jeśli a, b, c i d są różne od 0 to a/b=c/d wtedy i tylko wtedy gdy
(a+b)/(a−b)=(c+d)/(c−d)
17 mar 17:37
aniam: może jednak ktoś potrafi?
17 mar 19:17
aniam:
17 mar 19:17
Hajtowy: Jasne, jak zapiszesz poprawnie i pokażesz co Ty widzisz to może ktoś da wskazówkę
17 mar 19:24
pigor: ..., wykaż że jeśli a,b,c,d≠ 0 to :
ab =
cd wtedy i tylko wtedy, gdy
a+ba−b =
c+dc−d.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z założenia i własności proporcji mamy
kolejno proporcje równoważne :
ab = cd /+1 i
ab = cd /−1 ⇔
⇔
ab+1=
cd+1 i
ab−1=
cd−1 ⇔
⇔
a+bb =
c+dd i
a−bb =
c−dd ⇔
⇔
a+bc+d =
bd i
a−bc−d =
bd ⇔
a+bc+d = a−bc−d c.n.w.
17 mar 20:21
aniam: dziękuję

PS trochę wyrozumiałości, nie jestem tu obyta
17 mar 21:06