Rozwiąż równanie
Mateusz : 3( x−1 )( x+2 ) − 2x( x−1 )( x+3 )= 0
17 mar 17:35
Marcin:
−2x3−x2+9x−6=0
17 mar 17:40
Mateusz : Marcin dzięki za starania ale chodziło o to żeby wskazać pierwiastki tego wielomianu a nie
wymnożyć nawiasy i uporządkować ale dzieki za chęci
17 mar 17:46
Karola: 3(x2+2x−x−2) −2x(x2+3x−x−3)=0
3x2+3x−6−2x3 −4x2+6x=0
−2x3−x2+9x−6=0
x2(2x−1)+3(3x−2)=0
(x2+3)(2x−1)(3x−2)=0
każdy nawias przyrównujesz do zera i wychodzi, że w pierwszym jest zbór pusty, w II x=1/2, w
III x=2/3
R: x należy do {1/2, 2/3}
17 mar 17:48
Mateusz : Karola dzięki za zadanie

mi tez tak wyszło i teraz nie wiem co jest nie tak bo w
odpowiedziach jest
x1= 1 x2= −3+
√57/4 i x3= −3−{57}/4
17 mar 17:57
Marcin: Ja Ci tylko chciałem pomóc

1 jest jednym z pierwiastków, także podziel sobie ten wielomian prze (x−1)

Teraz pojawia się pytanie, czy wiesz jak
17 mar 17:59
Marcin: Karola nie możesz tak zrobić..
17 mar 18:02
Mateusz : Marcin tak wiem jak teraz już wyjdzie wynik z odpowiedzi wielkie dzięki
17 mar 18:04
Marcin: Ok, cieszę się
17 mar 18:04