wielomian gdzie jest błąd :>
^Bartek^: wielomian gdzie jest błąd

?
(x+1)(x−5)−(x−1)(x−5)−2(x−1)(x−2)+(x−1)(x+2)=0
(x−5)[ (x+1) − (x−1) ] − (x−1) [ (2x−4)+(x+2) ]=0
(x−5)*2 − (x−1)(3x−2)=0
2x−10 − (3x
2 − 2x −3x +2) = 0
2x−10 − 3x
2 + 2x +3x − 2 = 0
−3x
2+7x−2 = 0
To jest źle. Gdzie popełniłem błąd ?
17 mar 17:28
Hajtowy:
Wg mnie:
(x+1)(x−5)−(x−1)(x−5)−2(x−1)(x−2)+(x−1)(x+2)=0
x2−5x+x−5 − (x2−5x−x+5) − 2 [x2−2x−x+2] + x2+2x−x−2 = 0
2x2−3x−7 − x2+6x−5 − 2x2 + 6x −4 = 0
−x2 + 9x − 16 = 0
17 mar 17:30
razor:
2x−10 − 3x2 + 2x +3x − 2 = 0
−3x2+7x−2 = 0
to jest zle
powinno byc
−3x2+7x−12 = 0
17 mar 17:31
Hajtowy: Czasami szybciej jest przemnożyć niż kombinować
17 mar 17:31
Marcin: Jestem za odpowiedzią Hajtowego
17 mar 17:31
razor: a no i jeszcze na poczatku znaki pomyliles

nie zauwazylem wczesniej
17 mar 17:32
^Bartek^: Dziękuję za pomoc ,powinno wyjść −x
2 + 9x − 16 = 0, ale dalej nie wiem gdzie ja popełniłem
błąd
17 mar 17:34
^Bartek^: (x+1)(x−5)−(x−1)(x−5)−2(x−1)(x−2)+(x−1)(x+2)=0
1.(x−5)[ (x+1) − (x−1) ] − (x−1) [ (2x−4)+(x+2) ]=0
wolfram mowi ze Już pierwsze przekształcenie jest błędne dlaczego ?
17 mar 17:36
^Bartek^: nie można tak wyciągać przed nawias ?
17 mar 17:36
razor: (2x−4)+(x+2)
powinno byc
(2x−4)−(x+2)
17 mar 17:38
^Bartek^: Dzięki za pomoc.
17 mar 17:43