planimetria
sys:

Z wierzchołka C kąta prostego trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono wysokość h na
przeciwprostokątną AB. Spodek wysokości D podzielił przeciwprostokątną na odcinki p i q.
Wykaż, że długość wysokości h jest średnią geometryczną długości odcinków p i q, czyli że
h=√pq
proszę o wyjaśnienie a nie rozwiązanie, może mi ktoś wytłumaczyć to podobieństwo trójkątów bo z
tego trzeba tu skorzystać
17 mar 17:20
sys:

| | h | | q | |
bok, kąt, bok? czyli |
| = |
| |
| | p | | p | |
17 mar 17:23
17 mar 17:23
sys: czy można tu zastosować inne cechy podobieństwa ?
17 mar 17:26
mlodyfizyk: Też nie rozumiem tego zadania,a jutro mam sprawdzian z planimetrii.
17 mar 17:29
sys: nikt?
17 mar 17:32
mlodyfizyk: Ja robiłem tak samo jak ty bok,kąt,bok,ale nie mam pojęcia czy można
inne cechy zastosować.
17 mar 17:32
sys: HELP

!
17 mar 17:36
Mila:

ΔADC∼ΔCDB cecha kkk
⇔
| p | | h | |
| = |
| ⇔h2=p*q⇔h=√p*q −średnia geometryczna |
| h | | q | |
Możesz ułożyć inne proporcje:
ΔADC∼ΔABC ceha kkk
ΔCDB∼ΔCDB cecha kkk
17 mar 17:43
sys: dziękuję Mila
17 mar 17:45
sys: a ten wzór co jest w tablicach matematycznych h2 = IADI * IDBI można jakoś wykorzystać
17 mar 17:47
Mila:
To przecież jest właśnie średnia geometryczna p i q ( wg Twoich oznaczeń).
Możesz wykorzystywać w zadaniach.
Konkretnie do czego chcesz wykorzystać?
17 mar 17:50