Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu?
Karola: W ciągu arytmetycznym suma wyrazu drugiego i czwartego jest równa 32, a suma wyrazu szóstego i
dziesiątego 62. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu?
Proszę o pomoc, bo kompletnie nie rozumiem ciągów...Z góry dziękuję
17 mar 16:52
razor:
a2 + a4 = 2*a3
a6 + a10 = 2*a8
pytanie czy wiesz skad to sie wzielo?
17 mar 16:54
J:
a2 + a4 = 32 ⇔ a2 + a2 + 2r = 32
a2 + 4r + a2 + 8r = 62 ,
oblicz a2 i r, potem a1 = a2 − r
17 mar 16:56
Karola: trochę nie bardzo

jak już wcześniej wspomniałam, nie rozumiem ciągów...
17 mar 16:57
J:
2a2 + 2r = 32
2a2 +12r = 62 , oblicz a2 oraz r
17 mar 17:02
Karola: Aha, ok

teraz rozumiem, dziękuję za pomoc
17 mar 17:02