Ciagi arytmetyczne
NataNatalka: Wyznacz x, wiedząc,że liczby x+2, x
2+3, 6x+1 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o
wyrazach całkowitych..
Mozna prosic o pomoc i dokładnie wyliczone krok po kroku zadanie bo nie moge tego pojac
17 mar 16:40
J: 2(x2 + 3) = (x + 2) + (6x + 1) i rozwiąż to równanie.
17 mar 16:43
NataNatalka: I wynik tego rownania to juz jest koncowy wynik calego zadania
17 mar 16:44
Janek191:
x + 2 , x2 + 3 , 6 x + 1 − kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, więc
( x2 + 3) − ( x + 2) = ( 6 x + 1) − ( x2 + 3) dokończ − wybierz jako rozwiązanie x
całkowite.
17 mar 16:45
Janek191:
x + 2 , x2 + 3 , 6 x + 1 − kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego, więc
( x2 + 3) − ( x + 2) = ( 6 x + 1) − ( x2 + 3) dokończ − wybierz jako rozwiązanie x
całkowite.
17 mar 16:45
NataNatalka: Widzialam juz kilka zadan i jedni licza z tego delte inni jako zwykle rownanie i nie wiem jak
to zrozumiec mam takie zadanie na kontrolnej a jeszcze nie mialam z tego lekcji i cos czuje ze
tego nie zrozumiem
17 mar 16:47
J: 2x2 + 6 = 7x + 3 ⇔ 2x2 −7x + 3 = 0 i teraz Δ , potem x1 i x2.
17 mar 16:52
NataNatalka: Hmmm 6?
17 mar 17:06
J: Nie
17 mar 17:07
NataNatalka: zalamie sie
17 mar 17:08
NataNatalka: 3
17 mar 17:11
J: | | 1 | |
x = 3 lub x = |
| , drugie odpada. |
| | 2 | |
17 mar 17:12
NataNatalka: nobo nie jest cakowita to wiem wiec zostaje 3

dzieki za pomoc
17 mar 17:13
J: nobo ...
17 mar 17:15