Jaka odcieta ma punkt o rzednej
Pati: Jaka odcieta ma punkt o rzednej 4 nalezacy do wykresu funkcji y=−5x +7
30 paź 13:52
andy: rzędna to po prostu y, a odcięta to x. tak samo oś rzędnych to oś oznaczona jako y ( ta
pionowa)
i oś odciętych x (ta pozioma).Proszę nie panikować, tylko wziąść kartkę kratkowanego
papieru
najlepiej formatu A3 i narysować obie osie.
rzędna równa się 4 i jest to y. Do równania y=−5x+7 zamiast y wpisujemy 4, a więc
4=−5x+7
Rozwiązujemy równanie z jedną niewiadomą:
4−7=−5x
−3=−5x
mnożymy obie strony równania przez −1
3=5x
dzielimy obie strony równania przez 5
x=3/5
11 lis 19:59
andy: podpowiem jak szybko narysować funkcję liniową na osi współrzędnych
y = − 5x + 7
dla x=0 przykrywamy paluszkiem −5x i dostajemy y = +7 bo −5 razy 0 równa się zero
mamy więc jeden punkt na tej prostej, niech będzie A ( 0,7)., potrzebny jest jeszcze drugi;
dla y=0 mamy 0=−5x+7 stąd 5x=7 dzielimy obie strony równania przez 5 i
otrzymujemy
x=7/5 a więc punkt niech się nazywa B(7/5, 0)
na osi współrzędnych rysujemy te punkty i ciągniemy linijką kreskę
11 lis 20:26