pta
Pytanie: Witam. Mam takie pytanko , jak to jest z zapisywaniem rozwiazan w tego typu zadaniach :
http://www.zadania.info/d1573/6602196
Czy rozwiazanie mam zapisywac wg. dziedziny−czyli x−ów, czy zbioru wartosci y−ków:
np w tym zadaniu lepiej pisac : (−
∞,−2)∪(2,
∞) itd, czy
(−
∞,4) − o rozwiazan
−4 , 2 rozwiazania
(−4,0) 4 rozwiazania itd....

?
17 mar 14:26
Pavlowicz: patrzysz na wykres w przypadku tego zadania taki jak tam narysowany jest
robisz po kolei że od tego do tego m tyle i tyle rozwiązań i tak dalej, liczba rozwiązań to
stricte mówiąc ilość razy przecięcia wykresu parametru m , z wykresem tej funkcji.
a na końcu podsumowanie i sklejasz to klamerką. W zasadzie lepiej pisać tym 1 sposobem który
napisałeś.
17 mar 14:32
Pavlowicz: ten cały wykres funkcji parametru m, przesuwasz sobie w wyobraźni po wykresie y=f(x) i na
podstawie tego ile razy wykres parametru m przecina wykres y=f(x) w danym przedziale
natomiast przesuwasz wykres parametru m względem osi Y
17 mar 14:36
Pavlowicz: poprawka zapomniałem dopisać
... podstawie tego ile razy wykres parametru m przecina wykres y=f(x) w danym przedziale
określasz liczbę rozwiązań dla przedział od... do...
17 mar 14:39