matematykaszkolna.pl
pta Pytanie: Witam. Mam takie pytanko , jak to jest z zapisywaniem rozwiazan w tego typu zadaniach : http://www.zadania.info/d1573/6602196 Czy rozwiazanie mam zapisywac wg. dziedziny−czyli x−ów, czy zbioru wartosci y−ków: np w tym zadaniu lepiej pisac : (−,−2)∪(2,) itd, czy (−,4) − o rozwiazan −4 , 2 rozwiazania (−4,0) 4 rozwiazania itd.... ?
17 mar 14:26
Pavlowicz: patrzysz na wykres w przypadku tego zadania taki jak tam narysowany jest robisz po kolei że od tego do tego m tyle i tyle rozwiązań i tak dalej, liczba rozwiązań to stricte mówiąc ilość razy przecięcia wykresu parametru m , z wykresem tej funkcji. a na końcu podsumowanie i sklejasz to klamerką. W zasadzie lepiej pisać tym 1 sposobem który napisałeś.
17 mar 14:32
Pavlowicz: ten cały wykres funkcji parametru m, przesuwasz sobie w wyobraźni po wykresie y=f(x) i na podstawie tego ile razy wykres parametru m przecina wykres y=f(x) w danym przedziale natomiast przesuwasz wykres parametru m względem osi Y
17 mar 14:36
Pavlowicz: poprawka zapomniałem dopisać ... podstawie tego ile razy wykres parametru m przecina wykres y=f(x) w danym przedziale określasz liczbę rozwiązań dla przedział od... do...
17 mar 14:39