trygonometria nierownosc
Piotrek: (sinx)2−sinx>=0 w przedziale (0;2π)
czy ktos moglby mi jasno wytlumaczyc jak to zrobic?
ja to robie tak
wylaczam sinx przed nawias czyli sinx(sinx−1)>=0
no i teraz klopot bo sinx=0 dla x=0 lub x=π lub x=2π
sinx=1 tylko dla x={π}{2} wiec z tym nie ma problemu
17 mar 14:05
Kaja: sin
2x−sinx≥0
t=sinx, t∊<−1;1>
t
2−t≥0
t(t−1)≥0
t∊(−
∞;0>∪<1;+
∞) i t∊<−1;1>
czyli −1≤sinx≤0 lub sinx=1 i x∊(0;2π)
17 mar 14:12
17 mar 14:14
Piotrek: czyli najprościej rozwiązać dla t i podtem podstawiac?
17 mar 14:16
Pavlowicz: tak
17 mar 14:18