prawdopodobieństwo
Szymon: Trzydzieści osób wśród których są Adam i Ewa, ustawiło się losowo w kolejce do kasy. Jakie jest
prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że między Adamem i Ewą stoi dokładnie 10
osób?
17 mar 12:47
Szymon: mógłby ktoś pomóc?
17 mar 13:44
Pavlowicz: ja już wiem, czekaj przepisze
17 mar 14:04
Pavlowicz: =
Ω = 30! bo jest 30 losowo ustawionych osób
jeśli przyjąć że Adam i Ewa moga stać w dowolnej kolejności to :
| | 28!*19*2 | | 19*2 | | 19 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 30! | | 29*30 | | 435 | |
17 mar 14:07
Pavlowicz: rozumiesz to co z czego wynika?
17 mar 14:07
Pavlowicz: Adam i Ewa mogą stać na miejscach:
1 i 12, 2 i 13, 3 i 14,..., 19 i 30.
Stąd− masz 19 możliwości wyboru miejsc dla nich. Ale nie jest powiedziane, które ma stać przed
którym, więc masz 2 możliwości ustawień obu osób na dwóch wybranych miejscach.
Pozostałe 28 osób ustawiamy na pozostałych 28 miejscach. Stąd 28!
Wszystkich możliwości ustawienia jest 30!.
stąd P(A)=..
17 mar 14:09