zad
4FFF: Zbadaj liczbe pierwiastkow rownania x4 − 1 = a|x2−1| w zaleznosci od wartosci parametru a.
17 mar 11:01
4FFF: jak tam, rozumie ktos?
17 mar 11:26
4FFF: kompletnie nie rozumiem tego zadania
17 mar 11:50
4FFF: ? ma ktos jakis pomysl
17 mar 12:17
4FFF: ?
17 mar 12:55
J:
Spróbuj tak:
1) Dla a = 0 , równanie ma 2 rozwiązania
2) Dla a ≠ 0 , rozpatrz 2 równania:
A) x4 − 1 − ax2 + a = 0
B) x4 − 1 + ax2 − a = 0
i zbadaj ilośc pierwiastków w zalezności od parametru a.
17 mar 13:00
4FFF: 1) a=0 , (x2−1)(x2+1) = 0
x2−1=0 sprzeczne
x=1 v x=−1
2) a≠0
A) (x2−1)(x2+1) − a(x2−1)=0
x=1 v x=−1 ,sprzecznosc, a=0 , x=1vx=−1
B) (x2−1)(x2+1) + a(x2−1)=0
x=1 v x=−1 ,sprzecznosc, a=0 , x=1vx=−1
jak dalej to rozpracowac?
17 mar 13:59
4FFF: ?
17 mar 14:14
J: A) ⇔ (x2 − 1)(x2 +1 −a) = 0 ⇔ x =1 lub x = − 1 lub x2 + 1 − a = 0 ⇔ x2 = a − 1, czyli dla
a >1 równanie A) ma cztery rozwiązania : x = 1 lub x = −1 lub x = √a lub x = −√a
17 mar 14:15
J: A) ma być ...dla a ≥ 0 ...
17 mar 14:25
J: Wróć ... dla a ≥ 1
17 mar 14:26
4FFF: Moze mi ktos to dokonczyc? zle mi wychodzi ,, prszeeeee
17 mar 14:46
4FFF: ?
17 mar 14:53
17 mar 14:55
walt: J, dlaczego a≥1? Jeśli a=1 to wtedy x
2=0 co daje nam 3 trzy rozwiązania a nie 4, mam rację czy
źle główkuje?
17 mar 14:58
J: No tak

... pierwotnie było a > 1 .. potem niepotrzebnie zmieniłem

... albo ma cztery
pierwiastki w tym jeden podwójny x = 0
17 mar 15:04
J: Zraz ... zaraz .... , a kto powiedział,że nie może mieć trzech pierwiastków ?
17 mar 15:05
walt: Pewnie, że mogą być 3

dla a≥1 mamy 4 rozwiązania
dla a=1 mamy 3 rozwiązania ..? x
2=0, możemy powiedzieć, że x jest pierwiastkiem podwójnym?
dla a<0 mamy 2 rozwiązania
Zgadza się?
17 mar 15:08
J:
Na razie mówimy tylko o równaniu A) ,
− dla a > 1 − 4 rozw.
− dla a = 1 − 3 rozw.
− dla a < 1 − brak rozwiązań ( x2 = a − 1 )
17 mar 15:14
J: Już skołowaciałem ..) dla a < 1 − 2 rozwiązania.
17 mar 15:16
walt: A)
− dla a<1 − brak rozwiązań? Mamy tam jeszcze (x2−1), czy nie powinno więc być 2 rozwiązań?
17 mar 15:16
walt: B)
(x2−1)(x2+1+a)=0
x=1 x=−1 x2=−a−1
− dla a>−1 2 rozwiązania,
− dla a=−1 3 rozwiązania,
− dla a<−1 4 rozwiązania,
powinno się zgadzać
17 mar 15:18
J: Wyglada na to, że tak
17 mar 15:25
4FFF: dzieki
17 mar 15:31