Ile liczb 5-cyfrowych można utworzyć z cyfr liczby 75 22 65 22?
pt: Dzien dobry, zadanie mam takie.
Ile liczb 5−cyfrowych można utworzyć z cyfr liczby 75 22 65 22?
Wynik to 265. Jak do tego dojsc? Da sie wyprowadzic jakis w miare prosty wzor?
Po pogrupowaniu mamy:
− 7 − jedna siodemke
− 55 − dwie piatki
− 2222 − cztery dwojki
− 6 − jedna szostke
Gdyby bylo trzeba utworzyc liczby 8 cyfrowe to by bylo oczywiscie 8! / (1! * 2! * 4! * 1!) ale
nie mam pojecia jak znalezc liczby 5 cyfrowe.
17 mar 10:28
wredulus_pospolitus:
Najprościej −−− 'rozłóż' zadanie na elementarne przypadki:
1) 4x dwójka + któraś z pozostałych:
3*5 = 15 sposobów
2) 3x dwójka + 2x piątka:
3) 3x dwójka + po 1x dwie (różne) inne:
4) 2x dwójka + 2x piątka + inna:
2*6*5 = 60 sposobów
5) 2x dwójka + po 1x trzy (różne) inne:
5*4*3 = 60 sposobów
6) 1x dwójka + 2x piątka + po 1x siódemce i 1x szóstce:
5*4*3 = 60 sposobów
∑ = 15+10+60+60+60+60 = 265 sposobów
taraaa
17 mar 11:03
pt: Ok, super, rozumiem juz. Dzieki wielkie.
17 mar 11:15