zadanie
ADAM: Dla jakich m równanie |x2 – 6x +8| +|x2 – 6x +5| = m ma więcej niż trzy pierwiastki?
17 mar 10:23
ADAM: bardzo prosze o pomoc, to na lekcje
17 mar 10:36
ADAM: pomoze ktos?
17 mar 10:56
ADAM: ?
17 mar 11:08
wredulus_pospolitus:
1) wyznaczasz pierwiastki każdego z tych wielomianów
2) rozdzielasz na przypadki
3) robisz szkic wykresu
4) podajesz odpowiedź
17 mar 11:10
ADAM:

Powiedzmy ze wyjdzie taki wykres ... wiec rozwiazanie to od zielonej do zielonej gdzie sa 4
rozwizania? bo ma wyjsc wiecej niz 3 pierwiastki?
17 mar 11:20
ADAM: ech, nie dziala mi rysowanie
17 mar 11:25
ADAM:

powiedzmy ze wyjdzie taki wykres i szukam rozwiazan − wiecej niz 3 w przedziale od zielonej
kreski do zielonej?
17 mar 11:29
J:
Tak, od zielonej do zielonej jest więcej niż 3 rozwiązania( dokładnie 6).
Dla zielonej górnej − 4 rozw., dla dolnej − 3
17 mar 11:45
Kryształ: wiecej niz 3 to znaczy ze x>3 czy x≥3 mam liczy te 3 czy juz od 4
17 mar 11:50
krysztal:
17 mar 11:56
J: Ma więcej niż trzy, a nie co najmniej trzy ... widzisz różnicę ?
17 mar 12:00
krysztal: Czyli 3 rozwiazania nie moze byc , moga byc jedynie wieksze tj. 4 rozwiazania dla 3 i 6
rozwiazan dla "od zielonej do zielonej"
17 mar 12:17
J:
Na dolnej zielonej linii masz "dokładnie 3 rozw. Powyżej niej masz 6 rozwiązań , na górnej
zielonej masz dokładnie 4, a powyżej juz tylko 2. A więc więcej niż 3 , jest nad zieloną linią
do górnej zielonej włącznie.
17 mar 12:26
Kryształ: racja, dzieki bardzo

!
17 mar 12:29
maciejowski: |x−2|*|x−4|+|x−1|*|x−5|=m
Co teraz? Mam posłużyć się kilkoma przypadkami?
Ad.1 x∊(−∞,1) ; Ad.2 x∊<−1,2) ; Ad.3 x∊<2,4) ; Ad.4 x∊<4,5) ; Ad.5 x∊<5,∞)
?
17 mar 12:44
maciejowski: up
17 mar 12:56
pigor: ... , zapytam, czy masz odp. m=3
17 mar 15:02
pigor: ... i m=0
17 mar 15:05