Jednym z pierwiastków wielomianu jest
Matejko: Jednym z pierwiastków wielomianu w(x)=px3−7x2−28x+q gdzie p i q sa liczbami pierwszymi jest
−2.5 znajdź jego pozostałe pierwiastki. Proszę pomoc wiem że z twierdzenie o wymiernych
pierwiastkach ale nie wiem jak, jak dla mnie za mało danych.
17 mar 10:17
wredulus_pospolitus:
W(−2,5) = 0 <−−− równanie nr.1
| | 10 | | 3 | |
−15 |
| p − 43 |
| + 70 + q = 0 |
| | 16 | | 4 | |
R(x) = 0 <−−− równianie nr.2
Hornerem podziel
17 mar 10:56
Matejko: nie wiem skąd to r(x)
17 mar 11:07
wredulus_pospolitus:
schemat Hornera
17 mar 11:08
Matejko: równanie 1 przez co podzielić
17 mar 11:16
Matejko: mam dzięki
17 mar 11:19