pierwiastki rownania
abcd: POMOCY

BARDZO prosze o pomoc w rozwiazaniu rownania , nie wiem od czego zaczac.
Zbadaj liczbę pierwiastków równania | x
2 + 3x | +1 = k w zależnosci od wartosci parametru
k.
17 mar 10:11
Rafał28:

Rysujesz wykres funkcji f(x) = |x
2 + 3x| + 1
Odczytujesz z wykresu dla k∊R wszystkie możliwe przypadki. Na przykład Wybierasz sobie k = 3,
czyli rysujesz poziomą linię y = 3 (zielona linia) i sprawdzasz ile razy przetnie wykres f(x).
17 mar 10:20
ADAM: Rafał dzieki bardzo, ale nie rozumiem do konca, rysuje parabole , potem odbijam bo jest wartosc
bezwzzgledna , plus 1 oznacza ze przesuwam o 1 do góry?, i na koniec pisze ze np od (−∞ do
1)−zero wynikow , na y=1 − 2 wyniki , , od 1 do 3 −− cztery wyniki i od 3 do nieskonczonosci −
2 wyniki?
prosze odpowiedz
17 mar 10:30
ADAM: help
17 mar 10:44
wredulus_pospolitus:
Ale czego 'nie rozumiesz do końca'
17 mar 10:50
wredulus_pospolitus:
zauważ, ze dla k=3 będą trzy wyniki
17 mar 10:50
ADAM: wredulus czyli dobrze napisales ze tu chodzi o napisanie ze np od −∞ do 1 − o wynikow od 1 do 3
− czter wyniki , dla 3 − trzy wyniki?
17 mar 10:56
ADAM: chce upewnic sie w przekonaniu
17 mar 10:56
J:
(−∞,1) − brak
k = 1 − 2
(1;3) − 4
k = 3 − 3
(3,+∞) − 2
17 mar 10:59
ADAM: J, o to mi chodzilo , bardzo dziekuje
17 mar 11:02