pomocy logarytmy
Monika: wiadomo, że log5 11 = a. Wykaż, że log121 5√5 = 34a
30 paź 13:35
mini: korzystaj ze wzoru na zamianę podstaw logarytmu
| | log5 5√5 | | log5 51,5 | |
log121 5√5= |
| = |
| = |
| | log5 121 | | log5 112 | |
30 paź 17:40
Monika: nie bardzo rozumiem dlaczego tak
30 paź 17:49
30 paź 17:54
Kamilcia: no tak ale skąd wziął się ten log5
30 paź 18:01
mini: masz dany log5 11, więc żeby cokolwiek zrobić z log121, to musisz go zamienić na log5
30 paź 18:03
Monika: aha no tak nie popatrzyłam przepraszam ale dzięki za tłumaczenie
30 paź 18:06
iCloud: A skąd znalazło się tam 1,5 i log5112 jak było log5121?
29 mar 16:32
dawid: log
511=a ⇒ 5
a=11
| | 3 | |
log1215√5= |
| ⇒ (113/4a)2 = 5√5 ⇒ 113/2a = 5√5 |
| | 4a | |
Teraz wiemy, że
5
a=11 więc za 11 podstawiam 5
a i otrzymujemy:
(5
3/2a)
a = 5
√5, stąd po skóceniu otrzymuję:
5
3/2=5
√5, co jest oczywiście prawdą

, bo
(
√5)
3 = (
√5)
2 *
√5 = 5*
√5 = 5
√5
30 mar 03:16
dawid: nie mogłem siebie poradzić z ułamkiem 3/2a w potędze dlatego zapisałem tak jak zapisałem . . .
3 − licznik
2a − mianownik
30 mar 03:18