prosze o pomoc i szybka odpowiedz!
zuzanna: Dana jest funkcja f(x)=−x2 +2x+8
a) podaj wzor funkcji g ,gdzie g(x)=f(x−1)+7
b) wyznacz zbior wartosci funkcji g(x)
c)dla jakich argumentow wartosci sa dodatnie
d) funkcja g(x) w postaci kanonicznej
e) funkcja f(x) w postaci iloczynowej
f) przedzialy monotonicznosci
chodzi mi glownie o a) bo jak bedzie a to reszte zrobie, szukalam jakis wskazowek w necie ale
nic .. takze albo to jest banalnie proste ,albo moja pani od matmy jest nie jest normalna..
prosze o wyjasnienie
17 mar 07:54
daras: podstaw x−1 i wymnóż
a pani od matmy jest normalna bo liczy na to, że ruszysz głową
17 mar 08:04
zuzanna: No podstawilam ale potem mi nie wychodzi x1 i x2 :\
Zrobilam tak:
g(x)=(−x+2x+8−1)+7
g(x)=(−x+2x+8)(x−1)+7
g(x)=−x2 +2x2 +8x +x−2x−8+7
g(x)=x2+7x−1
dobrze?
17 mar 08:14
Janek191:
g(x) = f( x − 1) + 7 = − ( x − 1)2 + 2*( x − 1) + 8 + 7 = − ( x2 − 2 x + 1) + 2 x − 2 + 15 =
= − x2 + 2 x − 1 + 2x + 13 = − x2 + 4 x + 12
17 mar 08:28
zuzanna: a zwf : <−
∞; 16)

17 mar 08:40
J: (−∞,16>
17 mar 08:46